Vergelijking van neobanken in België

Verschillende neobanken bieden prepaid Visa of Mastercard kaarten aan om je betalingen te beheren. Maar opgelet want velen hebben echter geen kantoren in België en genieten geen depositobescherming in België. Hun klantenservice bevindt zich vaak in het buitenland. Wees dus voorzichtig. Toch kan dit type dienst handig zijn op reis of als tweede rekening voor je online aankopen, want in geval van fraude kan dit type rekening niet negatief gaan.

Een neobank of online bank is in werkelijkheid vaak een 100% digitale betaalinstelling en in zeldzame gevallen een echte bank zonder fysiek kantoor. Alle verrichtingen worden voornamelijk uitgevoerd via een krachtige mobiele applicatie.

Ze gebruiken debetkaarten van Visa of Mastercard: dit zijn in feite prepaidrekeningen: het is niet mogelijk om negatief te gaan omdat alleen erkende banken deze dienst, die in feite een krediet is, kunnen aanbieden.

De kosten en wisselkoersen zijn vaak erg voordelig als je geld naar het buitenland stuurt, en sommige neobanken bieden zelfs lage wisselkoersen, die zeker de moeite waard zijn. Neobanken bieden geen krediet, omdat deze diensten zijn voorbehouden aan banken. De banken die wel krediet aanbieden, zijn echte banken geworden met wettelijke goedkeuring van de overheid, zoals het geval is bij Revolut en N26.

Het woord "bank" kan alleen worden gebruikt voor instellingen die krediet aanbieden en toestemming hebben van de overheid om geld in te zamelen van het publiek en leningen te verstrekken. We moeten neobanken onderscheiden van andere fintechs, die betalingsdienstaanbieders zijn die geen vergunning hebben als kredietinstelling, maar alleen als betalingsinstelling of instelling voor elektronisch geld. Dus in werkelijkheid zijn de meeste nieuwe banken (Bunq, Monese, Nickel, etc.) "fintechs" die alleen digitale betaalmiddelen aanbieden. Betalingen worden gedaan met het Visa of Mastercard systeem (zie logo op bankkaart).

Gratis: sommige neobanken bieden gratis diensten aan.

Gemakkelijk te openen: uw rekening kan in 5 minuten geopend worden, soms zelfs zonder adres.

Geen inkomenseisen.

Geen specifieke formaliteiten.

Virtuele kaart: je kunt een virtuele kaart aanmaken als veiligheidsmaatregel, bijvoorbeeld voor risicovolle online aankopen.

Cryptocurrencies kunnen worden gekocht bij bepaalde neobanken.

In geval van fraude kan alleen het geld op de rekening verloren gaan, aangezien er geen mogelijkheid is om negatief te worden: dat is geruststellend.

Soms is een uitgebreid reisverzekeringspakket inbegrepen bij kaarten uit het topsegment.

Hun klantenservice bevindt zich in het buitenland en spreekt soms slecht Nederlands.

De meeste bieden geen krediet

Neobankrekeningen gaan niet in de min: het zijn prepaidrekeningen met Visa-debetkaarten of Mastercard-debetkaarten (geen krediet)

Voor veel van de aangeboden rekeningen moet je betalen of heb je geen fysieke kaart nodig (extra kosten).

Je rekeningnummer (IBAN) is soms buitenlands, wat problemen kan opleveren om je salaris uitbetaald te krijgen.

Je geld wordt niet altijd gedekt door de Belgische depositobescherming in geval van faillissement, maar door die van een ander land.

Probleem van verhaal in geval van een groot probleem

De meeste banken beschikken niet over de functie bancontact/payconiq, die specifiek is voor België.

Soms moet je Litouwen, Engeland of Nederland bellen om je kaart te blokkeren of hulp te krijgen.

Weinige neobanken hebben kantoren (filialen of dochterondernemingen) in België, behalve Revolut, Nickel en N26.

Met onze vergelijkende tabel van neobankrekeningen (online banken) kun je fintechrekeningen in België in één oogopslag vergelijken: prijzen en details van de aangeboden diensten en kosten voor geldopname.

Een van de speciale kenmerken van deze 2 fintechs of neobanken is dat ze de mogelijkheid bieden om cryptocurrencies te kopen. N26 geeft zijn 250.000 Belgische gebruikers de mogelijkheid om te investeren in 200 cryptomunten, waaronder Bitcoin en Ether. Cryptocurrencies kunnen direct worden gekocht vanuit de "Trading" sectie van de N26 app. Het bedrag wordt van de rekening afgeschreven. De cryptocurrencies worden toegevoegd aan iemands N26 cryptowallet.

Bij Revolut is het mogelijk om 80 tokens te kopen en verkopen: Bitcoin, Ethereum, Polygon, Solana, Dogecoin, enz.

N26 werd opgericht in 2013 en had in 2024 meer dan 240.000 Belgische klanten en meer dan 8 miljoen wereldwijd. Het was de eerste neobank die de status van bank kreeg in Duitsland. Ze biedt 4 verschillende kaarten aan, waaronder 1 gratis rekening. De betaalrekeningen van N26 omvatten uitgebreide reis- en aankoopverzekeringspakketten. N26 in België biedt ook een voordelige ongereguleerde spaarrekening. Je kunt cryptocurrencies kopen via N26. N26 biedt echter alleen IBAN-nummers van Franse of Duitse rekeningen aan. De eerste geldopnames zijn gratis, voor volgende geldopnames wordt €2 per opname in rekening gebracht.

Handig zijn de pushmeldingen: je ontvangt direct meldingen bij elke transactie zodat je altijd weet wat er op je bankrekening gebeurt.

Revolut is een neobank met al 370.000 klanten in België (2024) en 40 miljoen klanten wereldwijd. Het is een Britse fintech die een banklicentie heeft gekregen van de Bank van Litouwen. Het opende onlangs een filiaal in België en biedt rekeningen aan met een Belgische IBAN. Het sterke punt van Revolut zijn de lage tarieven voor buitenlandse overschrijvingen in 70 valuta naar meer dan 160 landen.

Met een simulator kun je van tevoren precies zien wat de kosten zullen zijn en wat de wisselkoers zal zijn voor het bedrag van je keuze. Zoals alle neobanken zijn dit rekeningen zonder de mogelijkheid om negatief te staan met debetkaarten van Visa of Mastercard die je beheert met je smartphone. Bij Revolut kun je cryptocurrencies kopen en verkopen. De duurste kaarten bevatten een volledig reis- en bagageverzekeringspakket.

Nickel, opgericht in 2014, is een neobank die een beetje anders is omdat je er geld kunt storten en opnemen via boekhandels in België en tabakswinkels in Frankrijk.

Het sterke punt is de uitgebreide reis-, bagage- en annuleringsverzekering van Europ Assistance die is inbegrepen in de Premium- en Metal-aanbiedingen. Geld versturen naar het buitenland wordt uitbesteed aan RIA. Nickel is daarom meer een dagelijkse rekening die toegankelijk is vanaf 12 jaar, met sms-waarschuwingen, en een zeer nuttige rekening als je op reis gaat. Afhankelijk van de kaart kunnen er kosten van €1,50 in rekening worden gebracht bij geldautomaten.