Batopin

Waar vind je een geldautomaat in België ?



Gepubliceerd op 25 september 2023

Net als de meeste grote banken in België heeft jouw bank waarschijnlijk haar geldautomaten verwijderd. Waarom doet ze dit? Waar kan je nog cash geld vinden in België? Wat zijn de Cash-punten van Bancontact? Lees ons dossier.

50% minder geldautomaten in België in 13 jaar

In 2010 waren er 8.000 geldautomaten in België. In 2021 zal dit aantal gedaald zijn tot iets minder dan 6.000 geldautomaten. De banken noemen de afname van het gebruik van contant geld in België als reden om geldautomaten uit hun filialen te verwijderen. Wat ze er niet bij vertellen is dat ze ook proberen hun kosten te verlagen, want contant geld levert hen niets op. Integendeel, het kost de banken geld (om de geldautomaten te laden, aan te schaffen, te onderhouden en het geld te transporteren).

Gezamenlijk netwerk van "Bancontact" geldautomaten voor de 4 grootbanken

De 4 grootbanken (Belfius, BNP Paribas, KBC en ING) hebben beslist om de automaten uit al hun kantoren te verwijderen en ze te vervangen door een neutraal netwerk van Cash - Bancontact punten met gemeenschappelijke geldautomaten die zullen zijn die beheerd worden door een extern bedrijf (Batopin voor Belgian ATM Optimization Initiative).

Deze nieuwe "Bancontact Point CASH" geldautomaten zullen zich niet langer in bankkantoren bevinden, maar in winkelcentra, stations en winkelstraten. Ze moeten wel verplicht over het hele land verspreid worden. Er zullen er dus minder zijn in de stadscentra, maar ze zullen beter verspreid zijn.

Om ze te vinden, ga je naar deze site: je kunt er ook de geldautomaten vinden waar je contant geld kunt storten en de punten die kleine coupures van €5 en €10 uitgeven.

Vind een geldautomaat in de buurt

Batopin distibuteur

Doelstelling: 1 Bancontact geldautomaat om de 5 km

En 2024, 95% des Belges pourront ainsi faire des retraits d'argent et 90% des dépôts, dans un rayon de moins de 5 km, assure Batopin qui gère les distributeurs de billets des points CASH des 4 grandes banques.

Wat betekenen deze CASH punten concreet voor jou?

  • Je behoudt je eigen bankkaart
  • Je kunt met elke bankkaart geld opnemen
  • Je blijft klant bij je eigen bank
  • Alle geldautomaten werken op dezelfde manier
  • Je kan je saldo controleren en je geheime code wijzigen
  • Je kunt geld storten (Cash IN)

950 CASH-punten geïnstalleerd tegen midden september 2023

Tegen 2024 zal 95% van de Belgen geld kunnen afhalen in een straal van minder dan 5 km, aldus het bedrijf, dat belooft een netwerk op te zetten dat rekening houdt met waar mensen wonen, werken en reizen.

Crelan, AXA Bank, Argenta, Bpost en VDK-bank behouden hun geldautomaten

Het netwerk van geldautomaten van Bancontact is niet van toepassing op deze banken, die hun geldautomaten in hun kantoren houden. Je kunt ook geld afhalen van deze automaten als je geen rekening hebt bij deze banken.

Samengevat: wees niet verbaasd als je ziet dat de geldautomaten van de grote banken Belfius, ING, KBC en BNP Paribas zijn verwijderd. Ze zijn vervangen door Bancontact geldautomaten, die zich niet langer in bankkantoren bevinden, maar in straten, stations en winkelcentra. Merk op dat je ook toegang hebt tot de geldautomaten van de banken Axa, Crelan, Argenta en VDK (Vlaanderen), zelfs als je niet tot hun klanten behoort, evenals tot alle geldautomaten in de kantoren van Bpost. In totaal zijn er de afgelopen 10 jaar ongeveer 4.000 automaten verdwenen.

Ook geen verandering voor de geldautomaten van bpost

In het kader van zijn beheerscontract is Bpost verplicht om minstens 350 geldautomaten in de postkantoren te behouden en de aanwezigheid van automaten te garanderen in alle gemeenten waar ze niet door een financiële instelling worden aangeboden. Ze zijn toegankelijk voor iedereen, ongeacht uw bank.

Over Batopin (Belgian ATm OPtimalisation INitiative):

Batopin werd begin 2020 opgericht op initiatief van de banken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC. Het doel is om de toegang tot contant geld in België te optimaliseren via een nieuwe bankonafhankelijke infrastructuur die zich aanpast aan het dalende gebruik van contant geld in de samenleving.

Voor meer informatie : www.batopin.be