Comparatif compte bancaire.be

Flitsbetalingen nu bij 16 banken beschikbaar in België!

 Posted on Maart. 06, 2019 at 11:35 AM

Er werd uitgekeken naar de lancering van de flitsbetalingen die voor begin 2019 waren aangekondigd. Begin maart activeerden de 16 deelnemende banken, die bij de opstart van dit project betrokken waren, deze dienst. Ter herinnering: het gaat om Argenta, Bank de Kremer, Bank J. Van Breda & C°, Bank Nagelmackers, Belfius Bank, BNP Paribas Fortis, CBC Banque, CPH Banque, Crelan, Europabank, Fintro, Hello bank!, ING België, KBC Bank, KBC Brussels, vdk bank.


De uitrol van deze functie was aanvankelijk voor november 2018 voorzien, maar werd uitgesteld om een bijkomende testfase uit te voeren, die dus bevredigend werd bevonden.


Zijn de flitsbetalingen altijd beschikbaar?

Jazeker, volgens Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. Dit type overschrijvingen zal altijd beschikbaar zijn, ook ’s nachts, in het weekend of op feestdagen. De betaling gebeurt binnen enkele seconden, ook al bezit de begunstigde van de flitsbetaling een zichtrekening bij een andere bank.

Springen de andere banken mee op de trein?

Ja, naast deze 16 banken die het project lanceren, gaan ook andere banken de flitsbetaling weldra invoeren. Crelan, bijvoorbeeld, stelt deze dienst ter beschikking vanaf april. En Beobank volgt in de loop van het tweede trimester. Ook Axa bevestigde dat het nog voor het eind van dit jaar de flitsbetalingen zal aanbieden, maar een exacte datum daarvoor is nog niet meegedeeld.

Hoeveel kosten flitsbetalingen?

Iedere bank is vrij het aantal gratis toegelaten flitsbetalingen te bepalen, alsook de kost ervan. Bij KBC bijvoorbeeld kunnen de klanten van een gratis zichtrekening geen gebruik maken van dit soort overschrijvingen.
Bij ING daarentegen zullen de particuliere klanten weldra automatisch en gratis deze dienst kunnen gebruiken. Ook professionele klanten zullen vanaf Business Bank of Telelink Online flitsbetalingen kunnen uitvoeren, maar dan betalend (5€ + BTW), wat uiteindelijk op hetzelfde neerkomt als de kost van dringende betalingen voorheen. Als de overschrijving echter voor 14u30 wordt uitgevoerd, blijft deze dienst nog steeds gratis.
BNP besloot de flitsbetalingen tijdens de uitrolfase gratis te houden voor de professionele klanten. Daarna wordt 0,50€ per overschrijving aangerekend vanaf 1 april.
Een ander voorbeeld: de klanten met een Belfius-rekening moeten 1,25€ kosten betalen per flitsbetaling, zowel particulieren als professionelen.

Hier vindt u de kosten die verbonden aan de flitsbetalingen bij uw bank in België
Bank Kosten
Belfius 1,25€
BNP 0,50€ vanaf 01/04/2019
Ing Gratis (behalve voor bedrijven 6,05€)
Europabank Gratis (6,20€ aan het loket)
Argenta Gratis
Kbc Gratis
Kbc Brussels Gratis
Cbc Gratis
Nagelmackers Niet meegedeeld
Cph Niet meegedeeld
Crelan Niet meegedeeld
Fintro Niet meegedeeld
Hello bank Niet meegedeeld
Vdk bank Niet meegedeeld
Bank de Kremer Niet meegedeeld
Bank J. Van Breda & C° Niet meegedeeld

Publiciteit

De zichtrekeningen in de kijker