Zichtrekeningen-vergelijken.be

In de lente van 2021 ontdekken de klanten van BNP P. Fortis in exclusiviteit een innovatieve Visa debetkaart

Dit werd begin februari aangekondigd in een verklaring van de bank. De komst van de Visa Debit is goed nieuws voor de Belgen, die steeds doller zijn op online winkelen en soms argwanend zijn over het gebruik van een kredietkaart door de mogelijkheid om in het rood te gaan. Hoe werkt deze nieuwe kaart? Wat zijn de alternatieven? Uw bankrekeningspecialist legt alles uit.

We kennen Visa al voor zijn kredietkaarten, maar in België zijn bijna alle debetkaarten die door banken worden aangeboden uitgegeven door Mastercard, de andere betalingsgigant. Het is de befaamde Maestro kaart. BNP Paribas Fortis is de eerste Belgische bank die met Visa tekent voor haar debetkaarten. In de komende maanden zullen vier miljoen kaarten worden vervangen voor de klanten van de bank (Fintro-klanten genieten ook van deze verandering).

Maar wat is het verschil voor de gebruikers?

Een debetkaart met de mogelijkheden van een kredietkaart

Deze nieuwe Visa-debetkaart is eigenlijk geen klassieke kaart. In principe is het een debetkaart omdat het geld direct van uw rekening wordt afgeschreven op het moment van een aankoop en het niet mogelijk is om negatief te gaan. Net als een kredietkaart heeft deze nieuwe Visa Debit-kaart echter een CVV-code (zodat geen kaartlezer nodig is voor online aankopen) en wordt ze wereldwijd gebruikt, waar het Visa-logo ook wordt weergegeven (d.w.z. in tientallen miljoenen verkooppunten).


code cvv

Deze nieuwe Visa-debetkaart is eigenlijk geen klassieke kaart. In principe is het een debetkaart omdat het geld direct van uw rekening wordt afgeschreven op het moment van een aankoop en het niet mogelijk is om negatief te gaan. Net als een kredietkaart heeft deze nieuwe Visa Debit-kaart echter een CVV-code (zodat geen kaartlezer nodig is voor online aankopen) en wordt ze wereldwijd gebruikt, waar het Visa-logo ook wordt weergegeven (d.w.z. in tientallen miljoenen verkooppunten).

"Dit is het meest geaccepteerde debetproduct in Europa en de wereld", zegt Jean-Marie de Crayencour, verwijzend naar ongeveer 70 miljoen handelaren wereldwijd. Ter vergelijking: de Maestro-kaart wordt alleen in Europa gebruikt (tenzij u uw bank om een uitzonderlijke ontheffing vraagt) en op voorwaarde dat het Bancontact-logo wordt weergegeven. Om een online aankoop te doen, heb je een kaartlezer of mobiele app nodig.

In vergelijking met een kredietkaart heeft de Visa Debit kaart het voordeel dat ze niet onderworpen is aan inkomensvereisten en beveiligt gebruikers tegen de mogelijkheid om negatief te gaan. Een ander voordeel is dat sommige sites extra kosten in rekening brengen voor een kredietkaartbetaling, wat niet het geval is met een debetkaart.


Raadpleeg onze verklarende fiches van de verschillende betaalkaarten van Visa en Mastercard


Tot slot kondigt BNP kleine "pluspunten" aan voor deze kaart die heel comfortabel zijn: - Online aankopen kunnen worden bevestigd via biometrie (digitale vingerafdrukken enz.);

- Kaartbeheeropties (aankoop, tijdelijke blokkering, limietaanpassing, pincodewijziging, enz.) worden verder uitgebreid in de BNP Easy Banking-app en op het web;

- BNP-klanten kunnen virtuele kaarten gebruiken om online of via smartphone en wearables te gebruiken.

"We beschouwen dit als de beste 'future-proof' oplossing."
Michael Anseeuw – General Manager Retail Banking chez BNP

Mastercard biedt een gelijkaardige debetkaart aan …

Deze debetkaart is een primeur voor België, maar ze is niet zo nieuw als men beweert.

code cvv

Mastercard biedt ook een gelijkaardig producten: de Debit Mastercard, "een kaart die alles mogelijk maakt: betalingen en geldopnames wereldwijd, online aankopen en mobiele betalingen, via de smartphone of met een draagbaar apparaat (wearable), in alle veiligheid. Allemaal met perfecte controle over de kosten dankzij de onmiddellijke debitering." Dit Mastercard-alternatief is hier echter nog niet beschikbaar. Visa is sneller geweest door een deal aan te gaan met de eerste retailbank in België om dit product te lanceren (dat al enkele jaren wordt gebruikt in onder andere Duitsland, Italië of het Verenigd Koninkrijk).


Visa VS MasterCard
Dit zijn de twee grootste kredietkaart - en betaalkaartbedrijven ter wereld (beide Amerikaans). Hun positionering is relatief vergelijkbaar op vlak van diensten en netwerken van handelaren en geldautomaten die in bijna alle landen vertegenwoordigd zijn. In 2020 was MasterCard aanwezig in 210 landen, tegenover 200 voor Visa, maar Visa won marktaandeel met 38 miljoen acceptatiepunten tegen 35,9 voor MasterCard. Kortom, Visa, Mastercard, het is ongeveer hetzelfde.

Voor de BNP-klanten komt de nieuwe kaart in de lente, zonder impact op de tarieven.

De nieuwe kaarten worden vanaf het voorjaar tot het einde van het jaar naar de betrokkenen verzonden, zonder dat deze een aanvraag moeten doen of hun pincode moeten wijzigen. De kosten van de operatie zijn niet bekendgemaakt, maar BNP zegt dat het geen impact zal hebben op de klant in termen van kosten.
De Visa Debit kaart zal ongetwijfeld ook worden verdeeld door andere Belgische banken, maar op dit moment is de duur van de exclusiviteitsovereenkomst met BNP niet bekend. "Andere Belgische banken hebben ook hun interesse voor ons getoond, de besprekingen zijn aan de gang", zegt Jean-Marie de Crayencour, Country Manager Belgium en Luxemburg bij Visa.
Hoewel BNP Maestro verlaat, zal de bank nog steeds Mastercard-producten, waaronder kredietkaarten, in sommige pakketten blijven aanbieden.


Ontdek de rekening BNP Comfort pack (42 €/jaar) en de rekening BNP Premium Pack (84 €/jaar).