Zichtrekeningen-vergelijken.be

Is Nickel, de rekening die je zelfs met een bankverbod kan krijgen, echt revolutionair?

Nickel is een Franse fintech die een universele bankrekening aanbiedt en niet verbonden is aan een klassieke bankinstelling. « Een echte vooruitgang op vlak van financiële inclusiviteit », beweren sommige.

Begin januari verheugde de Belgische pers zich op de nakende komst Nickel in ons land. De Franse fintech, die werd aangekocht door BNP Paribas (reeds eigenaar van Fortis, Hello bank!, Fintro, en Bpost bank), biedt een « universele » zichtrekening aan en is niet verbonden aan een klassieke bankinstelling. En daar is een reden voor, want bij zijn lancering richtte Nickel zich openlijk op klanten met een bankverbod en iedereen die van het klassieke bankaanbod is uitgesloten. Hoe? Door de klanten nooit toe te staan in het rood te gaan of een krediet aan te gaan. « Een echte vooruitgang op vlak van financiële inclusiviteit », beweren sommige.


    Nickel in het kort:

  • Nickel staat open voor iedereen, zonder voorwaarden (vanaf 12 jaar): dit is een « betalingsinstelling » en geen bank (kredietinstelling)
  • U beschikt over een Belgische IBAN waarmee u uw salaris/pensioen/uitkering kan ontvangen, overschrijvingen doen, domiciliëringen, geld afhalen en betalen (in winkels en online) in België en in het buitenland
  • Er zijn talrijke verkooppunten /depots: Internet, een smartphone of een computer is niet nodig
  • U kan cash storten op uw rekening of versturen naar het buitenland via RIA
  • Bij problemen is de klantendienst bereikbaar per telefoon
  • Een rekening kost u 20 € per jaar + afhaalkosten (0,50 € bij meer dan 3 afhalingen per maand in een krantenwinkel en 1,50 € aan de geldautomaten) en storten (2 % van de som bij de krantenwinkels) – Frans tarief als indicatie
  • Voor 30 € meer per jaar geniet u van de premium kaart, waarmee u geen extra kosten betaalt op uw verrichtingen in het buitenland, en een verzekeringspackage voor uw reizen (medische bijstand, diefstal of verlies van bagage, annulatie, huurwagen, skiongeval...)

Een rekening zonder voorwaarden, dat bieden de neobanken reeds aan (gratis)

Nickel is helemaal niet de eerste die op deze manier functioneert. Volgens dit principe “geen voorwaarden – geen kredieten” werken de neobanken reeds geruime tijd. Ze bieden meestal ook gratis rekeningen aan, wat niet zo is bij Nickel (een abonnement bij Nickel met een Mastercard Prepaidkaart kost 20 €/jaar, afhalingen en stortingen zijn betalend).

Bijvoorbeeld, N26 biedt een gratis online rekening aan zonder verplichte periode, met een Mastercard Prepaidkaart en 5 gratis afhalingen per maand. De gratis online rekening van Revolut biedt eveneens een prepaidkaart en 200 € afhalingen zonder kosten per maand.

Opgelet, de IBAN van N26 is in Duitsland gedomicilieerd en die van Revolut in Groot-Brittannië, wat soms problemen kan opleveren bij onze administraties. De Nickel-rekening is dan weer gedomicilieerd in het land van de klant.

Maar een Nickel-rekening kan u openen kan in de krantenwinkel om de hoek, zonder app of computer ...

Nickel onderscheidt zich vooral in de distributie: het abonnement wordt verkocht in krantenwinkels en andere handelszaken die makkelijk bereikbaar zijn voor het cliënteel, terwijl de meeste banken nu hun netwerk afbouwen.

Geen enkele informaticatool is noodzakelijk voor de basisoperaties (ook al beschikt Nickel over een app), wat zeer handig is voor mensen die geen toegang hebben tot een computer of een internetverbinding. Het is mogelijk (betalende) cash geldstortingen te doen in een distributiepunt en er geld af te halen, wat niet mogelijk is met de rekeningen van de andere neobanken die 100% digitaal zijn.

Met RIA als partner, een concurrent van Western Union, biedt Nickel ook de mogelijkheid geld naar het buitenland te transfereren.

Een probleem? Een vraag? Nickel beschikt over een klantendienst die per telefoon, per mail of via de sociale media bereikbaar is. N26 en Revolut bieden daarentegen enkel een « livechat ».

Lancering voorzien in 2022

In Frankrijk kan deze formule op een groeiend aantal gebruikers (1,9 miljoen) rekenen, waarvan een derde inderdaad een bankverbod heeft of van het systeem is uitgesloten. Bij ons voert Nickel nu besprekingen met enkele potentiële partners voor zijn distributienetwerk. Voor de lancering blijft het wachten tot begin 2022.