Vergelijking van 13 gratis zichtrekeningen in België

De meeste gratis zichtrekeningen bieden een gratis Master of Visa kredietkaart: u moet enkel een jaarlijkse vergoeding betalen die meestal zo’n 20 € bedraagt.

Gezien het gaat om gratis zichtrekeningen die beheerd worden via een smartphone of internet, geven slechts enkele banken u toegang tot de dienstverlening van hun kantoren. Dit is uiteraard een belangrijk criterium voor de keuze van uw gratis zichtrekening.

Het middel dat u wil gebruiken gaat eveneens uw keuze bepalen voor uw volgende gratis bankrekening: alle banken bieden een applicatie voor smartphones of tablets aan. Niet alle gratis banken hebben selfbanking, of indien hun kantoren ermee zijn uitgerust, kan u er geen uittreksels afdrukken of permanente opdrachten uitvoeren. Daarentegen kunnen alle gratis zichtrekeningen die hier vermeld staan, beheerd worden via een computer verbonden met internet of een smartphone.

We hebben bewust enkel de ‘internet’ zichtrekeningen weerhouden, die bij bijna of volledig gratis zijn en ook minstens 1 bancontact bankkaart bieden. Deze banken geven u een ‘geschenk’ op de jaarlijkse kosten, of ‘geven’ u interest op het geld dat bij hen staat. Dat is een tegenprestatie van de bank voor het feit dat u vaak geen toegang heeft tot de loketservice waarvoor personeel moet worden ingezet. Dat betekent dat meestal deze zichtrekeningen een beperkt gebruik hebben en ze vooral geschikt zijn voor eenvoudige dagelijkse verrichtingen. Goed om weten.

De meeste zijn dat effectief. U kan dat controleren door te klikken op elke naam van de rekening, zodat u toegang krijgt tot de gedetailleerde fiche van de bankrekening. Sommige zichtrekeningen rekenen nog kosten aan als u geld afhaalt aan geldautomaten van andere banken (Record Bank, ING en Belfius: 0,50€ tot 0,70€) of als uw permanente opdrachten niet doorgaan, of als u verrichtingen aan het loket doet (Bpost Bank: 0,50€) met een online zichtrekening.

We hebben bij alle banken gezocht naar de zichtrekeningen die gratis of bijna gratis zijn. Als sommige bankrekeningen niet zijn opgenomen is dat gewoon omdat ze jaarlijks meer dan 25 euro kosten.

Een klassieke zichtrekening bij een grote bank kost tussen 50€ en 200€ per jaar afhankelijk van het type kredietkaart en de inbegrepen diensten. Door te kiezen voor een online rekening bespaart u elk jaar dat bedrag. Een online zichtrekening kan uiteraard ook dienen als tweede bankrekening voor het gezin of voor ander gebruik. Denk ook daaraan.