zichtrekeningen-vergelijken.be
Maestro wordt Mastercard debit

De nieuwe generatie bankkaarten van KBC, Belfius, Beobank en Argenta wordt Mastercard debit vanaf 1 juli 2023

De Maestro-functie op de kaarten van deze banken zal verdwijnen ten gunste van de "Mastercard debit"-functie, die veel moderner en voordeliger is dan de oude Maestro-functie en iedereen toegang geeft tot aankopen en betalingen via internet. Dit zijn geen kredietkaarten.

Gepubliceerd op 26 mei 2023

Bankkaarten evolueren voortdurend om aan de behoeften van vandaag te voldoen

Betaal overal ter wereld contactloos en online met de nieuwe Mastercard-debetkaart van de Belgische banken KBC, Belfius, Beobank en Argenta. BNP Paribas heeft al gekozen voor de Visa-debetkaart.

Uw bankkaart eindelijk overal aanvaard op internet

Houders van een Belgische bankkaart kunnen zich verheugen op een grotere aanvaarding van hun kaart en een betere online-ervaring zodra de Mastercard debetkaart de Maestro debetkaart vervangt. De nieuwe Mastercard debetkaart is ontworpen om aan alle moderne betalingsbehoeften te voldoen, met het hoogste niveau van gegevenscodering om fraude te voorkomen. De Mastercard debetkaart is ook beter geschikt voor online aankopen, omdat kaarthouders de kaart kunnen registreren op hun klantenaccount om aankopen te doen en ook om te betalen met Apple Pay of Google Pay.

Wat is het verschil met uw huidige bankkaart?

Niets, behalve dat ze op miljoenen sites op het internet wordt aanvaard, in tegenstelling tot je klassieke bankkaart "bancontact + maestro". Je kunt overal in België aankopen doen. De kaart kost je niets meer en je bankrekeningnummer hoeft niet te veranderen.

De ideale bankkaart waar jongeren naar uitkeken

Jongeren die producten en diensten op het internet consumeren: abonnementen op filmstreamingsites (Netflix, Disney, enz.) of muzieksites (Spotify, Deezer, enz.), opslagruimte in de cloud, betaalde Google-accounts, online aankopen, app-aankopen, aankopen op Vinted, Zalando en andere platforms: dit alles was voor hen onmogelijk met de klassieke kaart die aan hun bankrekening is gekoppeld. De nieuwe Mastercard-debetkaart voldoet eindelijk aan al hun behoeften.

Niet verwarren met de Mastercard creditcard

De naam Mastercard wordt geassocieerd met creditcards, terwijl het in dit geval gaat om een betaalsysteem (onmiddellijke debitering) in winkels en op internet. De Mastercard debetkaart is geen kredietkaart: je aankopen worden onmiddellijk van je bankrekening afgeschreven, maar ze biedt dezelfde toegang als een creditcard: ze wordt algemeen geaccepteerd, vooral op internet. Met een creditcard wordt je bankrekening niet gedebiteerd op het moment van je aankopen, maar pas aan het einde van de maand (uitgestelde betaling) en je doet zelfs aankopen als je geen geld op je zichtrekening hebt staan (krediet): dit is helemaal niet het geval met een Mastercard debetkaart.

Vanaf wanneer?

De overgang zal geleidelijk plaatsvinden vanaf 1 juli 2023 over een periode van 5 jaar voor alle productcategorieën (consumenten en professionals). Klanten van de belangrijkste Belgische banken zullen hun Maestro-kaart geleidelijk zien vervangen door een Debit Mastercard. Dit zijn onder andere: KBC, Argenta, Bank van Breda, Beobank, Belfius, BNP Paribas Fortis, ING, KBC en KBC Brussel, Santander Consumer Finance, Nagelmackers, enz. De eerste banken zullen in juli beginnen met de uitgifte van Mastercard debetkaarten, andere banken beginnen hiermee tijdens de zomermaanden.

Wat moet ik doen om ervan te genieten?

Je hoeft niets te doen. Als je kaart bijna verloopt, stuurt je bank je automatisch een nieuwe betaalkaart. Als dit niet het geval is, moet je weten dat mensen met bijvoorbeeld een Argenta bankrekening een nieuwe kaart kunnen bestellen via hun app. Als je bank dit niet doet, is er niets dat je tegenhoudt om een nieuwe kaart aan te vragen, maar je zult een paar euro moeten betalen om ze te laten maken, net als bij verlies of diefstal.

Goed om weten

De nieuwe Mastercard Debetkaart is net als je oude Maestro-kaart gekoppeld aan je bankrekening en werkt op dezelfde manier, maar met veel meer functies zodat je met een gerust hart aankopen kunt doen en kunt reizen. De kaart heeft hetzelfde rekeningnummer, maar een nieuwe vervaldatum en beveiligingscode. Als je je bankrekening bij BNP Paribas Fortis hebt, wordt je kaart ook vervangen, maar door een Visa-debetkaart met precies dezelfde voordelen.

Comparatif-compte-courant.be

Meer informatie over de nieuwe Mastercard debetkaarten

Belfius : informatie van Belfius

Argenta : informatie van Argenta

Beobank : informatie van Beobank

Bron : Mastercard.com


Publiciteit

De zichtrekeningen in de kijker