Centrale

Draagt uw bank bij aan de opwarming van de aarde? Is ze sociaal duurzaam?

Gepubliceerd op 25 september 2023


Investeert ze in wapens? De keuze van uw bankrekening heeft een impact op de wereld van morgen, volgens de vzw’s FairFin en Financité.

Er zijn grote veranderingen nodig om een leefbare toekomst op aarde te garanderen, en om dit te bereiken zullen landen kolossale bedragen moeten investeren in groene energie en in de energietransitie. Er zullen niet alleen investeringen nodig zijn van de overheden, maar ook van particuliere banken:

hier is een rol weggelegd voor jou bij het kiezen van je bank, want die gebruikt JOUW geld om projecten te financieren die een impact hebben in zowel goede als slechte zin.

Niet alle banken hebben als enige doel winstmaximalisatie. Sommige banken verbieden zichzelf om bepaalde investeringen te doen of bepaalde leningen te verstrekken, omdat ze onder andere de planeet willen beschermen of niet willen bijdragen aan de uitbuiting van mensen of de biodiversiteit willen schaden.

Hoe weet je of wat jouw bank met jouw geld doet ethisch en duurzaam is?

Je geld 'slaapt' nooit op je bankrekening, spaarrekening of beleggingen. Je bank zet het aan het werk en investeert het geld voor jou, en haar beslissingen hebben invloed op de wereld. Dus ja, jouw geld beïnvloedt de toekomst en de wereld.De vzw’s FairFin (Nederlandstalig deel) en Financité (Franstalig deel) voeren jaarlijks een scan uit van banken en rangschikken ze volgens de mate van duurzaamheid van hun investeringen :Scan van de banken 2024 : is uw bank ethisch?

Investeringsscore van banken inzake klimaatverandering (2024)
Maatschappijen Score
Triodos Bank
88%
VDK bank
79%
Argenta
75%
Belfius
57%
ING
54%
BNP Paribas Fortis
49%
KBC
42%
Deutsche Bank
36%
Crelan
15%

Uittreksel uit het persbericht van FairFin

« Om de twee jaar neemt FairFin het investeringsbeleid van banken die actief zijn in België onder de loep. De organisatie richt zich op de grote banken met de meeste klanten en op een aantal kleinere duurzame spelers. De banken worden onderzocht op tien maatschappelijk relevante thema's, gaande van klimaatverandering en mensenrechten tot belastingontduiking en corruptie. »

« Weinig mensen weten wat er met hun geld gebeurt als het eenmaal op de bank staat. Banken besteden grote reclamebudgetten aan het oppoetsen van hun imago, maar het is voor klanten moeilijk om zelf te controleren of dit beeld klopt. De Bank Scan geeft duidelijkheid en trekt aan de bel als dat nodig is »

Er komt een totaalscore uit, details per bank en een oordeel van FairFin en Financité over het beleggingsbeleid van de bank.

Voorbeeld van de FairFin scorekaart voor Deutsche Bank, die de slechtste score heeft.

Batopin distibuteur

Bestaat er zoiets als een duurzame, goedkope bankrekening?

Ja, het is mogelijk en voordelig.

Laten we eens kijken naar de eerste 3 banken in de ranglijst:

  1. Triodos: biedt spaar- en beleggingsrekeningen, maar geen bankrekening behalve voor bedrijven.
  2. VDK bank (in samenwerking met New B) biedt de Vdk GiroPlus bankrekening aan voor €42/jaar met 2 debetkaarten. Deze kan online geopend worden, zonder tussenkomst van een kantoor (internetrekening)
  3. Argenta is een 100% Belgische bank met 35 kantoren in Wallonië en Brussel, die 3 zichtrekeningen aanbiedt, waaronder 1 gratis Argenta zichtrekening met Mastercard.
  4. ...

Wat is de basis voor de bankscan?

De scores van de “bankscan” worden berekend op basis van een methodologie die is ontwikkeld in samenwerking met Fair Finance International. De scores worden ook geanalyseerd door het externe onderzoeksbureau Profundo, dat controleert of de methodologie correct is toegepast.

De “bankscan” scores worden toegekend op basis van het beleid en de gegevens die te vinden zijn in de publieke documenten van de banken, omdat alleen publiek beschikbare informatie gebruikt mag worden voor de bankscan om ervoor te zorgen dat de bronnen en hun analyse altijd extern geverifieerd kunnen worden. Tegelijkertijd stimuleert dit banken om zo transparant mogelijk te zijn over hun investeringsbeleid.

Het initiatief van de coöperatie NewB in samenwerking met de Vdk bank

Enkele jaren geleden probeerde een coöperatieve en ethische bank zich te ontwikkelen in de nasleep van de financiële crisis van 2008, maar dat lukte niet: er werd een samenwerking opgezet met een zusterbank die al sinds 1929 bankrekeningen aanbiedt met kantoren in Vlaanderen: VDK Bank.

Volgens NewB "delen de twee instellingen veel sociale en duurzame aspecten. Ze delen ook engagementen zoals de weigering om te investeren in fossiele brandstoffen. Vdk bank en NewB zijn ervan overtuigd dat doordachte leningen en gerichte investeringen een aanzienlijke positieve impact kunnen hebben bij het aanpakken van de maatschappelijke uitdagingen van vandaag".

Over Financité vzw

Financité is een pluralistische beweging met als belangeloos doel het ontwikkelen van onderzoek, onderwijs en actie op het gebied van verantwoord en solidair financieren om zo bij te dragen aan een eerlijkere en menselijkere samenleving. Voorheen bekend als Réseau Financement Alternatif, werd de vereniging opgericht in 1987.
Maatschappelijke zetel: Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel (Sint-Joost-ten-Node) - België
e-mail : info@financite.be - tel : +32 (0)2 340 08 60 - www.financite.bePubliciteit

De zichtrekeningen in de kijker