Gezichtsherkenning of FaceID

Face ID op een iPhone

Voorstelling:

Dit is een vrij recente technologie waarvan de eerste versie opdook in 2017. Ze werd bedacht en ontwikkeld door Apple met als doel, vergelijkbaar met de Touch ID, een authentificatie van het gezicht van de gebruiker op zijn smartphone, evenals betalingen in een winkel of online uit te voeren.

Apple was dan wel de pionier, maar intussen bracht ook Samsung zijn versies uit die echter niet zo performant is. Daar moet verbetering in komen met de nieuwe versie van de Galaxy S10.


Hoe werk het ?

Om na te gaan of uw gezicht wel overeenstemt met het geregistreerde gelaat, maakt de TrueDepth camera een infrarood projectie met 30.000 punten op het gezicht om een map te creëren, die vervolgens na een mathematische transformatie wordt vergeleken met uw eigen data. Deze technologie is ontworpen om zich ook te kunnen aanpassen aan lichte wijzigingen zoals maquillage of lichte baardgroei.

Als de afwijkingen belangrijker zijn, zoals na het scheren van een baard, wordt een bevestiging van uw identiteit gevraagd alvorens het systeem automatisch een update van uw gezicht doorvoert. Deze technologie kan ook een hoed, een bril, contactlenzen of een zonnebril detecteren.

Tenslotte is ze ook ontworpen om dag en nacht, zelfs in het donker te functioneren! De software herkent eveneens of u de ogen dicht heeft en uw blik op het apparaat is gericht. Een pincode kan nog steeds gebruikt worden, zelfs als uw Face ID is geactiveerd.


Veiligheid :

Met een kans van 1 op 1 miljoen dat iemand erin slaagt uw smartphone te ontgrendelen, is gelaatsherkenning dus veel veiliger dan zijn voorganger, de vingerafdrukscanner met een kans van 1 op 50.000 op misbruik.

De enige bedenking is dat uw tweelingbroer er waarschijnlijk wel in zal slagen uw telefoon te ontgrendelen. Als de telefoon langer dan 48 uur ongebruikt bleef of werd uitgezet, zal het nodig zijn de ontgrendelingscode te gebruiken.De informatie over de analyse van uw gezicht wordt uiteraard op een veilige manier bewaard in de Secure Enclave, een zone op uw smartphone die extern niet toegankelijk is en zelf in de processor zit.

Voor een optimale veiligheid hebt u recht op 5 pogingen alvorens de toegangscode wordt gevraagd.

Dit zijn enkele toestellen met gelaatsherkenning: iPhoneX, iPhoneXS, iPhoneXR, Samsung Galaxy Note 8, Samsung Galaxy SG en SG+, One Plus 5T, Xiaomi Redmi Note, enz.

Publiciteit

De zichtrekeningen in de kijker