Gezamenlijke bankrekeningen vergelijken

Wil je dezelfde bankrekening beheren, maar samen met een andere persoon? Dan heb je een gezamenlijke rekening nodig met twee debetkaarten, één voor elke gebruiker, en eventueel één of twee creditcards (gratis of als betaaloptie). Ideaal voor het beheer van huishoudelijke uitgaven of uitgaven van kinderen.


Als u zelf alle zichtrekeningen wil vergelijken, kan u daarvoor terecht in de index van zichtrekeningen in België evenals in drie vergelijkende tabellen.Q&A gezamenlijke rekeningen

Voor wie is een gezamenlijke rekening geschikt ?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een gezamenlijke rekening niet alleen bestemd voor koppels. Inderdaad, verschillende scenario's kunnen van toepassing zijn voor het openen van een gezamenlijke rekening met iemand anders. -Als u met vrienden samenwoont en u kosten moet delen. -Als u lid bent van een vereniging waarvoor u kosten heeft. -Als u een evenement(en) organiseert met andere mensen. -Als u een groepsreis doet. -Als u gezamenlijk het vermogen van een overledene wilt beheren. Enz...

Wat is een gezamenlijke rekening ?

Een gezamenlijke rekening is een rekening die door meerdere personen wordt beheerd. Elke persoon met een volmacht op de rekening kan dus betalingen doen, bedragen overmaken, permanente opdrachten maken, enz. Elke titularis heeft ook een eigen debet- en/of kredietkaart.

Is elke titularis onafhankelijk van de andere(n) ?

Dat hangt af van de voorwaarden in het contract. Als het een “x- of y”- rekening is, hebben houders enkel hun handtekening nodig om een transactie uit te voeren. Als het om een "x en y" rekening gaat, is dat een rekening waar de handtekening van beide titularissen nodig is voor elke transactie. Dit wordt een rekening in onverdeelheid (of een onverdeelde rekening) genoemd.

Wat gebeurt er als een gezamenlijke rekening negatief is ?

Wanneer het saldo van de gemeenschappelijke rekening negatief is, bent u beiden verantwoordelijk voor de terugbetaling, ongeacht wie verantwoordelijk is voor de uitgaven die hiertoe hebben geleid. Is een gezamenlijke rekening duurder dan een normale zichtrekening? Neen, niet noodzakelijk. Sommige gratis zichtrekeningen bieden al twee debetkaarten voor een eenvoudig gemeenschappelijk beheer.

Als ik met iemand een gezamenlijke rekening open, kan ik dan nog steeds een persoonlijke rekening hebben ?

Ja, inderdaad niets weerhoudt u ervan om daarnaast een persoonlijke rekening aan te houden. Sommige banken bieden zelfs pakketten aan met maximaal 3 verschillende zichtrekeningen, waardoor een persoonlijke rekening voor elk van de twee titularissen naast de gemeenschappelijke rekening mogelijk is.

Wie moet aanwezig zijn bij het openen van de gezamenlijke rekening ?

Elke co-titularis die aan de rekening wil worden gekoppeld, moet meestal aanwezig zijn om de papieren te ondertekenen en de fysieke identificatie van elk van hen mogelijk te maken. Maar dat is niet het geval in alle banken, sommigen doen het op afstand door u te identificeren met It’s me of u te vragen om een foto van uw ID-kaart, die u verzendt via een app vanaf uw telefoon (Belfius, KBC, Argenta).